Uhorka nakladačka husto tŕnistá NAJADA F1
Odroda s hrubou bradavičnosťou - kolekcia DO NÁDOB - skorá, stredné hruboostná partenokarpická nakladačka, ktorá kvitne čisto samčím kvetom. Plody sú štíhle, veľmi dlhé (10 - 14 cm) a tupo zakončené.
Špecifikačné body
- Výsev do skleníka: IV.-V.
- Výsev do záhonu: V.-VI.
- Spon: 80-120 x 20 cm
- Zber: VI-X.
Detailný popis
Práve tieto šťavnaté, chutné dlhé plody boli impulzom v šľachtení, kedy vznikol nový termín - šalátová nakladačka. Prvá šalátová nakladačka NAJADA F1 svojim habitom i spôsobom pestovania dobre prosperuje v nádobách.
Odroda dobre odoláva výkyvom počasia a je vysoko tolerantná k plesni uhorkovej. Zároveň je ale tak isto pre polné pestovanie a pestovanie vo fóliovníkoch pri využití VERTICO systému.
Jedná zaujímavosť - na Blízkom východe a v časti Ruska a Bieloruska sa práve tento typ uhoriek nakladačiek používa ako lahôdková šalátová uhorka s typickou uhorkovou chuťou. Na Blízkom východe sa totiž klasické šalátové uhorky vôbec nepestujú.
Ako pestovať uhorky?
- Vyžadujú hlbokú priepustnú pôdu, bohatú na humus i živiny a slnečné stanovisko chránené pred vetrom. Nedarí sa im v ťažkých, studených a mokrých pôdach.
- Osivo uhoriek nakladačie vysievame od mája do júna do dobre pripravenej pôdy obohatenej o kompost.
- Pri siati má byť pôda teplá aspoň 15 °C, potom semienka vykliačia do cca 10 dní.
- Pestovať ich môžeme i zo sadby. Vždy dve až tri semienka vysejeme do väčších kvetináčikov asi mesiac pred plánovanou výsadbou na záhon.
- Pre optimálny vývoj plodov je nutná pravidelná a dostatočná zálievka od schádzania až do konca nahadzovania plodov. Zalievame dvakrát až trikrát týždenne.
- Pri teplotách pod 18 °C je zálievka zbytočná. Voda by nemaly byť výrazne chladnejšie než teplota pôdy.
- Najvhodnejšia je zálievka podmokom. Vo vzdialenosti asi 20 cm od riadku rastliny urobíme plytkú ryhu, do ktorej vodu napustíme.
- Nakladačky sú náročné na hnojenie, a to viacmenej v období nahadzovania plodov. Používame špeciálne hnojivá na plodovú zeleninu.
- Uhorky nakladačky zbierame v dvoch až trojdňových intervaloch. Obdobie zberu trvá obvykle asi tri až šesť týždňov. Jeho dĺžku ovplyvňuje počasie, zdravotný stav porastu, postupný výsev a tak isto zvolená odroda.
- Pozbierane uhorky hneď spracujeme, vydrží len dva tri dní, potom vädnú a kazia sa. Je dobré hneď po zbere uhorky roztriediť podľa veľkosti - malé zasterilizujeme ako klasické nakladačky, z tých väčších pripravíme šalát alebo kvašáky.
Obsah balení
- vrecko 1,5 g
Hodnotenie produktu
Produkt zatiaľ nikto nehodnotil, buďte prvý!