Hrach siaty cukrový AMBROSIA
Odroda stredného vzrastu, popínavá. Ku konzumáciu sa používa celý ploský struk s málo vyvinutými zrnami.
Kód: BIOMS4173-4
Kód výrobcu: 8596019102030
Špecifikačné body
- Výsev do záhonu: III.-IV.
- Spon: 30 x 3 cm
- Zber: VI.-VIII.
Detailný popis
Ako pestovať hrach?
- Drieňový i cukrový hrach najčastejšie vysievame od druhej polovice marca na záhon alebo do nádob.
- Hrach siaty má pomerne nízke nároky na teplotu, klíči už pri 1 °C, rastie od 4 °C a nepáli ho ani jarné prízemné mraziky. Optimálna teplota je 14 až 18 °C. Pri teplotách nad 30 C zle prebieha opelenie, hrach nenahadzuje struky, predčasne dozrieva a schne.
- Hrach siaty nie je príliš náročný na pôdu, dobre prospieva v nevyhnojenej, ľahkej hlinitej pôde.
- Záhon na výsev hrachu siateho starostlivo prehrabeme a spravíme riadok s hĺbkou 5 - 7 cm. Vzdialenosť riadkov sa pohybuje okolo cca 50 cm.
- Hrach vysievame do riadku po jednotlivých zrniečkach 6 - 8 cm od seba, alebo do hniezd po 3 - 4 zrniečkach, vzdialenosť by mala byť 10 - 15 cm.
- Vysiaté zrnká hrachu musíme čo najstarostlivejšie zahrnúť zemou, aby ich nevyzobali vtáci.
- Hrach potrebuje k svojmu rastu oporu. Na čerstvo vysiatú plochu alebo ešte pred siatím sa vyplatí natiahnúť napríklad pletivo alebo sieťku, je možné použit i konáre, tyčky, polienka alebo špagátik. Akonáhle hrach klíči, naveďte ho na oporu, tým zvýšite kvalitu plodov i bohatosť úrody. Ak je to možné, zasejte hrach pri plote, po ňom sa môže ťahať.
- Hrach výborne prospieva v spoločnosti uhoriek, mrkvy a hlávkového šalátu. Naopak sa hrach nemá dávať na záhon s fazuľou, pretože majú rovnaké nároky na pôdu a napadajú ich aj rovnaký škodcovia a choroby. Nesvedčí mu ani spoločnosť cibule, cesnaku, zemiakov a paradajok.
- Hrach siaty potrebuje od výsevu po zber 56 až 80 dní. Vysievať ho môžeme postupne až do konca jari. Zelený hrášok zbierame cca od polovice júna až do polovice júla.
- Záhon s hráškom pravidelne čistíme od buriny a mierne kypríme pôdu, pri suchom počasí zavlažujeme.
Hodnotenie produktu
Produkt zatiaľ nikto nehodnotil, buďte prvý!