Vínka - sušené kultúry vinných kvasiniek
Sušené kvasinky VÍNKA na zlepšenie kvasného procesu s dosiahnutím oveľa lepších výsledkov. Obsah 1 vrecúška stačí na prekvasenie 10 litrov.
Detailný popis
Suché kvasinky VÍNKA sa pred vlastným zakvasením vína nechajú takto rozmnožiť:
- Obsah balíčka sa vsype do čistej (vyparenej) fľaštičky s obsahom 150 ml, ktorá sa napĺni do 3/4 prevarenou ovocnou šťavou asi 25°C (je možné použiť aj jablčný mušt). Fľaštička sa uzavrie vatou a nechá sa oddychovať po dobu 72 hodín pri teplote okolo 25°C. Takto rozmnoženými kvasinkami sa zakvasí ovocná šťava.
Postup pri príprave vína:
1. Dobre vyčistená, horúcou vodou vymytá kvasná nádoba s obsahom 10 l sa naplní do 9/10 ovocnou šťavou, upravenú cukrom a vodou podľa tabuľky. Neodporúča sa fľaša plniť viac, aby šťava pri búrlivom kvasení nevytiekla. Do šťavy sa dokonale spláchnu rozmnožené kvasinky, pripravené podľa návodu a 1 vrecko živnej soli Vínka. Obsah sa dobre premieša, fľaša so zakvasenou šťavou sa uzavrie kvasným klobúčikom a uloží sa do miestnosti, v ktorej je asi 20 - 25°C.
2. Pri príprave vína z ovocia, ktoré sa nelisuje (celé plody), napr. šípky, trnky, alebo slivky a chlebové kôrky sa odporúča použiť dvojnásobné množstvo kvasiniek, t.j. 2 vrecká na 10 l vína.
3. Pri príprave vína zo sušeného ovocia sa odporúča ovocie prevariť s vodou a cukrom.
4. Po búrlivom kvasení sa doplní kvasná nádoba prevarenou vychladenou vodou a víno sa ponechá dokvasiť.
5. Po ukončení kvasenia, obvykle za 3 - 6 týždňov sa víno stočí od usadených kalov gumovou vyvarenou hadičkou do čistej, najlepšie vyvarenej nádoby tak, aby sa kvasený sediment nezvíril. Nádoba naplnená vínom až po hrdlo sa uzavrie buď opäť kvasnou alebo čistou korkovou zátkou a nechá sa asi 2 mesiace postáť. Po tejto dobe sa vykoná druhé stáčanie vína od kalov a to je už priamo no fliaš. Pri bežných druhoch ovocia sa nevylučuje použitie kvasiniek bez prídavkov živnej soli.
6. Šťava z niektorého ovocia je málo kyslá (napr. hrušky, čerešne a pod.) a preto by i víno málo mdlú chuť. Také víno je možné prekysliť kyselinou citrónovou.
7. Uvedená receptúra odpovedá pre ovocie priemerne sladké. Ak je ovocie menej sladké, je nutné množstvo cukru úmerne navýšiť. Predpísané množstvo šťavy je možné znížiť, avšak každý liter je nutne nahradiť 1 litrom vody a 25 dkg cukru.
Vína pripravené podľa tejto receptúry sú suché až mierne nasladlé. Ak chceme pripraviť vína dezertné (sladké), zvýšime podiel cukru o 0,5 kg na 10 l vína a hotové víno dosladíme na každý liter vína podľa chuti 5 až 10 dkg cukru.
Druh (ovocie) | šťava (l) | ovocie (kg) | cukor (kg) | voda (l) | živná soľ (bal.) | kvasinky (bal.) |
ríbezľové | 3,5 | 2,25 | 5 | 1 | 1 | |
egrešové | 5 | 2,25 | 3,5 | 1 | 1 | |
čerešňové | 7 | 1,75 | 2 | 1 | 1 | |
višňové | 4 | 2,25 | 4,5 | 1 | 1 | |
čučoriedkové | 6 | 2 | 3 | 1 | 1 | |
7,5 | 2,25 | 1 | 1 | |||
jablčné | 8 | 1,75 | 1 | 1 | 1 | |
hruškové | 8 | 1,75 | 1 | 1 | 1 | |
ostružinové | 5,5 | 2,25 | 3 | 1 | 1 | |
7 | 2,5 | 1 | 1 | |||
malinové | 5,5 | 2,25 | 3 | 1 | 1 | |
3,5 | 2,5 | 1 | 1 | |||
šípkové | 3 | 2,5 | 1 | 1 | ||
trnkové | 3,5 | 2,5 | 1 | 1 | ||
jarabinové | 3 | 2,5 | 1 | 1 | ||
zo sušených šípok | 1 | 2,5 | 1 | 1 | ||
zo sušeného ovocia | 1,5 | 2,25 | 1 | 1 | ||
zo slivkového lekváru | 12 | 1 | 1 | |||
z chlebových kôrok | 0,6 | 2,5 | 1 | 1 |
Predpis na 10 l vody
Obsah balení
- Obsah: granulované kultúry vinných kvasiniek hlboko prekvasených
- Hmotnosť balenia: 0,6 g
Príslušenstvo
Hodnotenie produktu
Produkt zatiaľ nikto nehodnotil, buďte prvý!