Tento e-shop využívá cookies

Tento eshop používa cookies na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analyzácii správanie návštevníkov. Používaním stránok s týmto súhlasíte.

Nastavenie cookies

Vaše súkromie je dôležité. Môžete si vybrať nastavenia cookies nižšie.

Rýchla objednávka

Muštové odrody biele - Devín

Kvalitne vyrobené vína odrody Devín sú aromatické, muškátovo-kvetinovo-korenisté. Kyseliny sú jemné a pikantné i vo vyšších akostných stupňoch. Optimálny zbytkový cukor podporuje chuťový i aromatický zážitok.

Detailné informácie
Kód: DEVIN
2,05 € s DPH
1,67 € bez DPH
Ks

Špecifikačné body

  • List: Stredne veľký, päťuholníkový. Čepeľ je zvlnená, sieťovito-vráskavá, 3 – 5 laločnatá. Stopka je stredne dlhá. Pre odrodu je charakteristické neveľmi husté olistenie, kry sú vzdušné a hrozno je viac vystavené slnku.
  • Strapec: Stredne veľký, 130 – 160 mm dlhý, krídlatý, hustý, kónický so zatupeným vrcholom.
  • Bobuľa: Malá, priemerne 11 mm veľká, oválna, symetrická, žltozelenej farby.

Detailný popis

Fenológia:
Pučí medzi poslednými, bobule však mäknú hneď po najskorších odrodách. Zberá sa koncom septembra a v prvej polovici októbra, v závislosti od požadovanej kvality hrozna.

Agrobiológia:

  • Poloha a pôda: Pre výsadbu sú vhodné svahovité pozemky, s veľmi dobrou expozíciou na slnečné žiarenie. Je náročná na pôdne podmienky, neznáša suché lokality. Vyhovujú jej hlbšie pôdy, dobre zásobené vlhkosťou a pritom dostatočne záhrevné.
  • Rez a vedenie: Vhodné je stredné vedenia a rez na dlhý ťažeň. Režeme ju maximálne na 6 – 7 plodonosných očiek na m2.
  • Úroda: Potenciálna rodivosť je 13 – 17 t.ha-1, odporúča sa regulovať na 10 t.ha-1. Vtedy dosahuje cukornatosť 23 – 25 °NM a obsah kyselín 6,5 – 10,5 g.l-1.

Enológia:
U Devínu s stretávame i s akostnými vínami. Pre túto odrodu sú však vhodnejšie prívlastkové vína a nezrietka sa vyskytujú aj najvyššie kvalitatívne stupne s hroznom napadnutým ušlachtilou formou šedej hniloby.
K výrobe vína sa odporúča metóda krátkej macerácie za účelom zvyšovania uvoľňovania aromatických muškátovo-kvetinových látok obsiahnutých v šupkách bobúľ. Aromatický prejav môže byť zvýraznení výberom vhodného kmeňa kvasiniek. U suchých vín býva aróma často nevýrazná a zastretá vysokým obsahom alkoholu (14 – 16 obj. %). Preto je pri vínach vyrobených s hrozna o vysokej cukornatosti vhodné nenechať prekvasiť víno do sucha a tým smerovať k dosiahnutiu harmónie medzi cukrom, kyselinami a aromatickým charakterom vín. Kvalitne vyrobené vína odrody Devín sú aromatické, muškátovo-kvetinovo-korenisté. Kyseliny sú jemné a pikantné i vo vyšších akostných stupňoch. Optimálny zbytkový cukor podporuje chuťový i aromatický zážitok.