Bokashi kompostér
Bokashi nádoba sa hodí na spracovanie bežných organických zvyškov v domácnosti, ako sú odrezky z ovocia a zeleniny, kávová usadenina alebo čajové lístky. Metóda Bokashi funguje na princípe anaerobnej fermentácie, teda kvasenie bez prístupu vzduchu (a tak isto bez zápachu a mušiek). Bokashi využíva schopnosť špeciálnych mikroorganizmov - predovšetkým baktérií a kvasiniek. Tie sú obsiahnuté v zmesi, ktorú je nutné k organickým zvyškom prisypávať. Po 2-4 týždňoch získate Bokashi hmotu a čaj, ktorý je výborným prírodným hnojivom. Nádoba bola vyrobená z recyklovaných materiálov, jednotlivé časti produktu preto môžu mať drobné farebné odlišnosti.
Špecifikačné body
- Výška: 35 cm
- Šírka: 24 cm
- Hĺbka: 25,7 cm
- Hmotnosť: 2,8 kg
- Objem nádoby na odpad: 10,6 l
- Objem nádobky na tekutinu: 0,25 l
- Balenie obsahuje: 1 ks Bokashi nádoba + 1 kg Bokashi zmes.
Detailný popis
Čo je BOKASHI kompostovanie?
Jedná sa o premenu organického odpadu princípom fermentácie, kedy sa do organického odpadu prisypáva zmes špeciálnych baktérií Bokashi v suchej forme. Od klasického kompostovania sa líši tým, že proces fermentácie prebieha bez prístupu vzduchu a pomocou živých organizmov, ktoré sa aktivujú kontaktom s organickým materiálom. Výstupným materiálom nie je zemina, ako sme zvyknutí u bežného kompostovania, ale zfermentovaný základ s rozpoznateľnými čiastkami organického odpadu určeného k ďalšiemu použitiu (napr. hnojivo do pôdy, urychľovač kompostu na získanie prvotriedného kompostu, na výrobu vlastného substrátu) a tekutina pre rôzne možnosti použitia v domácnosti (hnojenie rastlín a zeminy, na čistenie kuchynských a kúpeľňových odpadov, k aktivácií septika.)
Prečo spracovávať organický odpad doma?
Spracovaním organického odpadu ušetríte za hnojivo a svojim rastlinám doprajete živiny bez chémie. Tým, že odpad nevyhadzujete do odpadkového koša, ale ho spracujete, vrátite do prírody cenné látky, ktoré by inak skončili na skládke alebo v spaľovni. Ďalším benefitom je celoročný prísun materiálu pre výrobu vlastného kompostu a fermetované tekutiny na hnojenie izbových alebo vonkajšich rastlín.
Čo patrí do Bokashi nádoby?
- rôzné druhy ovocia a zeleniny (šupky, dužiny, zrniečka, stopky, listy)
- šupky od banánov, citrusov, melón i ananás
- pečivo (nalámané na kúsky)
- čajové vrecúška, kávová usadenina i s papierovými filtrami
- listy a stonky izbových i vonkajšich rastlín
- zvädnuté kvety
- varené jedlo
- surové a varené mäso
- ryby
- vajíčka
- jogurty
Čo nepatrí do Bokashi nádoby?
- tekutiny (ocot, olej, džús, mlieko, voda ...)
- kosti
- papier
- popol
- zvieracie výkaly
VIDEONÁVOD ako kompostovať v kuchyni:
Alternatívne produkty
Hodnotenie produktu
Produkt zatiaľ nikto nehodnotil, buďte prvý!