Slamové víno Frankovka 2004 0,35 l
Akostné víno s prívlastkom, sladké. Víno pochádza z vinárskej oblasti Morava, vinárskej podoblasti Velkopavlovická, obec Žabčice, viničný trať Koválov. Alkohol 11%. Slamové víno je vhodné ako aperitív alebo digestív, k přípitkům pri zvláštnych príležitostiach, prípadne ako doplnok kvalitných sladkých dezertov. Vhodné ako darček.
Detailný popis
Ocenenie:
- Zlatá medaila Muvina Prešov
- Zlatá medaila Frankovka modrá 2008
- Strieborná medaila Frankovka modrá Rača 2006
- Strieborná medaila Vinoforum Pardubice 2007
- Strieborná medaila AWC Vienna 2007
- Strieborná medaila Muvina Prešov 2007
- Strieborná medaila Vinofest Bratislava 2007
Zvyškový cukor 198,5 g / l, bezcukrový extrakt 50,4 g / l, alkohol 10% obj.
Výroba slámového vína
Na výrobu sa používajú vyzreté hrozno (väčšinou s obsahom sacharózy cez 21 ° normalizovaného muštomeru) zberané na prelome októbra a novembra. Hrozno musia byť minimálne po dobu troch mesiacov umiestnené na slame, trstiny alebo voľne zavesené. Priebežne je nutné víno kontrolovať a odstraňovať poškodené bobule tak, aby sa predišlo hnilobe, ktorá predstavuje jedno z najväčších rizík výroby. Počas troch mesiacov sa odparí podstatná časť vody a podiel cukru dosiahne zhruba 20% hmotnosti (bobule v tomto štádiu pripomínajú hrozienka). Výlisnosť zvädnutých hrozna je nízka a zvyčajne neprekračuje 20% (približne 4x menej ako u bežných vín).
Z dôvodu vysokého obsahu cukru vyžaduje kvasný proces špecifický prístup. K zakvašování je potrebné použiť špecifických kvasiniek, mušt sa nešíri, kvasenie je pomalší, prebieha za vyššej teploty a častejšieho premiešavania. Kvasenie je zvyčajne zastavené v okamihu, keď sa dosiahne približne 10% alkoholu (tým sa zvyškový cukor dostane ku 200 gramom na liter).
Slamové víno sa zvyčajne školia 1-2 roky v drevených sudoch a nakoniec sa stáča do sklenených fliaš s objemom 0,2; 0,35 alebo 0,38 litra. Pokiaľ sú pre výrobu použité odrody vhodné na archiváciu, vydrží víno aj desiatky rokov.
Slámová vína majú vysoký obsah prírodného zvyškového cukru, vysoký extrakt, nižší obsah alkoholu a plnú chuť a arómu pripomínajúcu kandizované ovocie, hrozienka, med alebo marmeládu.
Najčastejšími odrodami na výrobu slamového sú:
- Ryzlink rýnský
- Ryzlink vlašský
- Veltlínské zelené
- Tramín červený
- Rulandské šedé
- Frankovka
- Cabernet Sauvignon
- Neuburské
Predaj vína a ďalších alkoholických nápojov je možný iba osobám,
ktoré nie sú mladšie ako 18 rokov\, pozri zákon č.379 / 2005 Zb.
Plnoletosť je overovaná.
Obsah balení
- Sklenená fľaša, výška 35 cm, priemer 5 cm
- Obsah 0,35 ml
- Balené v darčekovej kartónovej škatuľke s rozmermi 37 x 7 x 5,5 cm.
Hodnotenie produktu
Produkt zatiaľ nikto nehodnotil, buďte prvý!